In de omgevingsvisie leest u straks hoe de gemeente de leefomgeving de komende 20 jaar gaat ontwikkelen, wat wij willen behouden en wat wij verder willen ontwikkelen. De omgevingsvisie geeft een samenhangende toekomstbeeld voor onze gemeente. Dit is een lange termijnvisie met kaders voor ontwikkelingen en initiatieven.
Kernwaarden
In de Omgevingsvisie De Bilt 2040 staan straks drie kernwaarden oftewel ambities centraal:
- We kunnen allemaal meedoen
- We wonen hier fijn
- We kunnen hier prettig werken en winkelen
Thema’s
Per kernwaarde zijn er 5 thema’s uitgewerkt die bijdragen aan deze kernwaarde, die thema’s zijn terug te vinden in onderstaand cirkeldiagram.
![](/Communities/Common/Images/Doe mee De Bilt/image(4).png)
Uitwerking per gebied
De thema’s zijn verder uitgewerkt in een koers per kern en voor vier onderscheidende landschappen in onze gemeente:
- Veenweidegebied,
- Coulissen/half open,
- Bosgebied en
- Kromme Rijngebied
MER
De Omgevingsvisie wordt ook milieukundig getoetst. Een zogenaamde milieueffectrapportage (m.e.r.) onderzoekt de milieugevolgen van een plan of project en de eventuele alternatieven. De resultaten van dit onderzoek staan in het Milieueffectrapport (MER). De uitgangspunten voor deze toetsing zijn eerder door de gemeenteraad vastgesteld met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.
Omgevingsplan
Met de Omgevingsvisie De Bilt 2040 zijn we er nog niet. Daarna gaan wij aan de slag met één integraal omgevingsplan voor de hele gemeente. In dit plan zijn de regels en randvoorwaarden beschreven waaraan ontwikkelingen en nieuwe initiatieven moeten voldoen. Het beleid uit de omgevingsvisie en de regels uit alle geldende bestemmingsplannen komen samen in het omgevingsplan.
De uitvoering vindt plaats in omgevingsprogramma’s, die later worden opgesteld. Daarin willen we meer ‘loslaten’ en ruimte bieden voor initiatieven uit de samenleving. Wel vinden wij het belangrijk dat iedereen die plannen heeft voor de fysieke leefomgeving al in een vroeg stadium actief contact zoekt met alle betrokken partijen; en in gesprek gaat met inwoners, direct omwonenden, ondernemers en andere organisaties over zo’n plan.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Bij in werking treden van de Omgevingswet worden de dan geldende bestemmingsplannen (bekend gemaakt via www.ruimteplannen.nl) opgenomen in het Digitale Stelsel van de Omgevingswet.
Heeft u een plan, een initiatief en wilt u weten wat er kan? Straks kunt u via een digitaal loket snel zien of u bijvoorbeeld een vergunning nodig heeft of wat er mogelijk is op bepaalde locaties in onze gemeente.