Welkom op het participatieplatform van Spoorzone Bilthoven! Hier geven wij informatie en kunt ú meedenken over de ontwikkeling van de integrale gebiedsvisie op Spoorzone Bilthoven en een stedenbouwkundig plan.
Nieuws
{"tabBasic":{"type":"items","title":"Nieuws","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}
De gemeente wil het centrum van Bilthoven verder ontwikkelen tot een levendig en aantrekkelijk gebied om te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten. Daarvoor gaan we een gebiedsvisie met een stedenbouwkundig plan opstellen. Inwoners, belangenorganisatie en andere partijen denken met ons mee in een participatieproces dat april dit jaar begon. Wilt u ook meedenken? Meldt u dan aan. Wilt u goed op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.
Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief en/of meld u aan voor het participatieproces!
.png)
Spoorzone de Bilt bestaat uit 4 deelgebieden: bedrijventerrein Rembrandtlaan, De Timpe, de Driehoek en Julianalaan 1 (Zie de afbeelding hierboven). In het hart van de Spoorzone liggen station Bilthoven en het busstation. Dit OV-knooppunt, samen met het (winkel)centrum Bilthoven en De Kwinkelier, de nabijgelegen scholen, sportverenigingen en bedrijven, maken de Spoorzone tot een kansrijke locatie voor het realiseren van (betaalbare) woningen en werkplekken. In het gebied worden 500 tot maximaal 1000 woningen gebouwd. Waar deze woningen moeten komen en hoe ze er uit gaan zien, staat nog niet vast. Hierover en over nog een aantal andere onderwerpen wil de gemeente eerst in gesprek met inwoners, ondernemers, organisaties en (toekomstige) gebruikers van het gebied.
Over het project
De Spoorzone nu
Spoorzone de Bilt bestaat uit 4 deelgebieden: bedrijventerrein Rembrandtlaan, De Timpe, de Driehoek en Julianalaan 1 (zie de afbeelding hierboven). In het hart van de Spoorzone liggen station Bilthoven en het busstation.
Het stationsgebied is een centraal gelegen OV-knooppunt. Er komen spoorlijnen en buslijnen samen, er is een ruim aanbod aan OV-fietsen en een P+R. Op loopafstand bevindt zich een modern winkelcentrum met onder andere een aantrekkelijk aanbod aan horeca. Ook grotere bedrijven en toonaangevende instituten zijn vlakbij, zoals Utrecht Science Park Bilthoven met het RIVM, het Berg & Bosch-terrein, Sweco en het KNMI. Veel van onze inwoners maken gebruik van de OV-voorzieningen. Voor andere reizigers is het OV-knooppunt de poort naar hun werk of naar het centrum van Bilthoven.
Een kansrijke locatie
In de afgelopen jaren is het centrum van Bilthoven uitgegroeid tot een levendig en aantrekkelijk gebied voor bewoners, bezoekers en reizigers. De gemeente wil de kansen die de Spoorzone biedt verder benutten. Met een levendig centrum en een mobiliteitsknoop binnen handbereik is het een ideale locatie om binnen de bebouwde kom de woningen bij te bouwen die we zo hard nodig hebben. Ook is er ruimte voor het toevoegen van kantoorachtige bedrijvigheid, en wie weet voor andere voorzieningen. De ontwikkeling biedt bovendien de kans de openbare ruimte een impuls te geven.
Meedenken
De gemeente heeft grote ambities met het stationsgebied. Die willen we graag met alle betrokkenen vormgeven. Met inwoners van jong tot oud, woningzoekenden, OV-reizigers, ondernemers, vastgoed- en grondeigenaren, ontwikkelaars en (maatschappelijke) organisaties. Daarom organiseert de gemeente een uitgebreid participatieproces. Vertrekpunt voor dit participatieproces is: “Het stationsgebied is van ons allemaal’.
Participatieniveau meedenken
De gemeenteraad heeft op 18 februari 2021 voor de Spoorzone het participatieniveau ‘meedenken’ vastgesteld. De definitie hiervan uit de participatienota is:
Betrokkenen en belanghebbenden geven hun mening en delen hun kennis. Ook kunnen zij advies geven aan diegenen die het uiteindelijke product maken en het besluit nemen. De input kan er toe leiden dat het plan of het besluit dat uit het traject voortkomt, beter afgestemd wordt op de wensen van de betrokkenen of verbeterd wordt door de lokale kennis en ervaring.
Op 26 januari 2023 heeft de gemeenteraad het participatieplan vastgesteld. Hierin staat hoe de participatie wordt vormgegeven.
Kaders: wat ligt al vast?
In het participatieplan staat binnen welke kaders de participatie plaatsvindt. Die kaders worden gevormd door besluiten die al over de ontwikkeling van de Spoorzone zijn genomen. Bijvoorbeeld over woningbouw, parkeren en mobiliteit. Kortom, een aantal zaken ligt al vast.
Wonen
- In Spoorzone Bilthoven worden in totaal 500 tot maximaal 1000 woningen gebouwd. De gemeente doet een mobiliteitsstudie naar de gevolgen van deze en andere nieuwbouwontwikkelingen voor de bereikbaarheid.
- Gemeente De Bilt wil gemengde wijken. De gemeenteraad heeft besloten dat het aantal te bouwen woningen bestaat uit:
- minimaal 30% sociale huurwoningen;
- minimaal 20% middenhuurwoningen;
- minimaal 60 vierkante meter per sociale huurwoning;
- minimaal 75 vierkante meter per middenhuurwoning;
- Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om in het gebied kleinere (koop)woningen te realiseren van bijvoorbeeld 40 vierkante meter.
Bouwen
- We bouwen in bestaand bebouwd gebied meer woningen, zodat we het groen en het buitengebied sparen.
- Bij koopappartementen is ondergronds parkeren de norm.
- Wij kiezen voor gestapelde bouw in meer dan 5 lagen op locaties waar dat stedenbouwkundig passend is in de omgeving.
- Het college heeft op 6 maart 2018 besloten het Julianacomplex, gelegen aan de Julianalaan 1-17a in Bilthoven, aan te wijzen als gemeentelijk monument.
- We bouwen natuur-inclusief en minimaal energieneutraal.
Parkeren en mobiliteit
- We maken meer wijken autoluw en hebben extra aandacht voor de omgeving rondom scholen en sport.
- We streven naar een lagere parkeernorm, met name op (nieuwbouw)locaties waar goed openbaar vervoer beschikbaar is.
- Er komen geen nieuwe doorgaande wegen of randwegen in de gemeente en bestaande autowegen worden niet verbreed.
- Vóór de vaststelling van ieder bestemmingsplan doen we een verkeersonderzoek, inclusief de effecten op omringende wegen.
- We stimuleren de overgang naar elektrische en deelauto’s en voldoende laadpalen.
- De nieuwbouwplannen hebben gevolgen voor de verkeersdrukte op de wegen. Er wordt een verkeersmodel gebouwd waarin de effecten van de plannen voor de doorstroming van het verkeer kunnen worden berekend.
Ambities
Naast de kaders heeft de gemeente ook een aantal ambities. Deze zijn benoemd in het Participatieplan Spoorzone Bilthoven. De gemeente streeft naar:
- een toekomstbestendig busstation;
- een woon-werkgebied;
- het afronden van de herontwikkeling van het centrumplan Bilthoven met de ontwikkeling van de Driehoek en Julianalaan 1;
- een goede looproute tussen het station en het centrum van Bilthoven.
- Het station Bilthoven is een belangrijk knooppunt voor de regio en alle dorpen van onze gemeente;
- De gemeente doet onderzoek of het mogelijk is een nieuw gemeentehuis te bouwen in het gebied.
Participatie in drie ronden
Er zijn drie participatieronden.
- Ronde 1, verzamelen van wensen, ideeën en zorgen: De gemeente heeft bureau Tertium opdracht gegeven zoveel mogelijk wensen, zorgen en ideeën op te halen bij bewoners, belangenorganisaties en andere betrokken. De rijke oogst is vastgelegd in een participatieverslag dat u op deze pagina kunt downloaden. Op 4 juli is het participatieverslag gepresenteerd tijdens een gebiedsconferentie.
- Ronde 2, van juni tot november 2023, de ateliersessies: Met de opbrengsten uit Ronde 1 gaan we tekenen en schetsen. Op 4 juli is een begin gemaakt: bezoekers van de gebiedsconferentie konden op moodboards aangeven welke sfeer en uitstraling ze voor de vernieuwde spoorzone in gedachten hadden. Ronde 2 wordt vervolgd in september en oktober met ateliersessies. Deelnemers kunnen dan meedenken over de varianten (ontwikkelrichtingen) die stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons heeft opgesteld. Aan het eind van ronde 2 blijven twee varianten over. De gemeenteraad kiest hieruit in november één voorkeursvariant. Iedereen krijgt weer bij elke stap in het proces de kans mee te denken.
- Ronde 3, van december 2023 tot maart 2024, de gebiedsvisie: In ronde 3 wordt het programma (functies, aantallen woningen, parkeren, enzovoort) geformuleerd. Hieruit volgt een eerste concept-gebiedsvisie en stedenbouwkundig plan. Deze worden opnieuw voorgelegd aan alle betrokkenen. Opmerkingen worden waar mogelijk verwerkt. De concept-gebiedsvisie en stedenbouwkundig plan worden na ronde 3 voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad deze heeft vastgesteld, is de gebiedsvisie definitief. Dit is naar verwachting in maart 2024.
Hoe kan ik meedenken?
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Spoorzone Bilthoven? Meedoen met het participatieproces?
Meld u aan voor de nieuwsbrief en/of het participatieproces